Народно Читалище "СЛАВЯНСКА БЕСЕДА"

Фолклорна формация “Стефан Кънев”

Фолклорна формация "Стефан Кънев" при НЧ "Славянска беседа"

ул. Раковски 127 София 1000, България

тел.: 359 2 866 10 13

359 2 963 15 48

е-майл: stefankanev@mail.bg

 

DSC_9962.jpg

  През 2002 г. бивши възпитанички на ДЮФА "Изворче" при Националния дворец на децата - София сформираха камерен фолклорен състав. Участничките във формацията пожелаха да бъдат ръководени от доскорошния им диригент ст. н.с. д-р Михаил Букурещлиев. Едно от най-старите читалища в София - "Славянска беседа", приюти новата формация. В състава участват двадесет певици с различни професии. Това е единственият състав в България, който изпълнява обработени народни песни предимно от композитора Стефан Кънев (1930 - 1991). Този популярен български автор е един от най-достойните последователи на голямото дело на първооснователя на обработения фолклор, един от класиците в българската композиторска школа - Филип Кутев. Стефан Кънев е остави огромен творчески актив - повече от 3000 обработки на песни от всички краища на България, част от които ще останат в забвение, ако не бъдат изпети и записани. Това е и основната задача на формацията.

Концертите на формацията се приемат с повишен интерес от културната общественост на България. Формацията намира пълна подкрепа от Министерството на Културата, от творческите съюзи: Съюз на българските композитори, Български хоров съюз, Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

В първия диск са включени 14 песни от Тракия, Мизия и Родопа, обработени от Сте-фан Кънев и една обработка от диригента на състава - Михаил Букурещлиев.

S3010099.JPGСт. н. с. д-р Михаил Петров Букурещлиев 1930 г.

Известен български фолклорист, пръв изследовател на българския детски музикален фолклор, диригент, композитор, активен обществен деец Михаил Букурещлиев завършва БДК през 1953 г. Работи в редакция „Народна музика" на БНР /1953 - 1963 г./, а след това и в Института по музикознание към БАН. Създа-тел на първия детско - юношески фолклорен ансамбъл в България - ДЮФА „Изворче", при Националния дворец на децата - София през 1961г., негов главен художествен ръководи-тел и днес. След смъртта на големия българ-ски композитор Филип Кутев, в продължение на пет години /1984 - 1988 г./ ръководи Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София. Седемнадесет години е секретар на секция „Музиколози" при Съюза на българските композитори. Автор е на: фолклорни обработки и музика на фолклорна основа, седем книги с фолклорна тематика, повече от 500 статии, научни съобщения и доклади в областта на фолклора, създадени по повод участието му в сесии и научни конференции у нас, и в чужбина, съставител на 10 сборника с народни песни.

Активен обществено-музикален деятел, Михаил Букурещлиев участва като член и председател в много комисии и журита на фолклорни прегледи, фестивали и конкурси в цяла България. Носител е на редица ордени, медали и званието „Заслужил артист". Създател и диригент на Фолклорна формация „Стефан Кънев" през 2002 г.