Ст.н.с, д-р Михаил Букурещлиев сред хористите.

Фолклорна формация „Михаил Букурещлиев“ към НЧ „Славянска беседа-1880“

Фолклорната формация към НЧ „Славянска беседа-1880“ е основана през 2002 г. под името „Стефан Кънев“ от ст.н.с, д-р Михаил Букурещлиев – пръв изследовател на детския фолклор в България и създател на първия ДЮФА „Изворче“. Именно по идея на бивши хористи от ансамбъла и с цел популяризиране на творчеството на композитора Стефан Кънев е създадена Фолклорната формация. След кончината на основателя на хора – Михаил Букурещлиев, ръководството поема неговата дъщеря Петя Букурещлиева – Стефанова. От края на 2022 година хорът приема името на своя основател ст.н. с., д-р Михаил Букурещлиев, изразявайки дълбоката си почит към неговото дело, уважение, и обич към личността му.

Многобройни са концертите, участията, турнетата у нас и в чужбина, телевизионните предавания и наградите на хора. Една от последните, от 17. Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, е поредното признание за високото вокално и хорово майсторство.

Хорът е издал три диска с песни от различни краища на България. Сред тях са автентични образци от различни фолклорни области на България, класически обработки на Филип Кутев, Стефан Кънев, Атанас Илиев, и много други, както и на Михаил Букурещлиев, и Петя Букурещлиева.

Фолклорна формация "Михаил Букурещлиев" към Читалище "Славянска беседа-1880" отбелязва тази година своят 20 годишен юбилей. Момичетата и техния диригент с дълбоко уважение и професионализъм при всяка своя изява се стремят да популяризират красотата на българската народна песен и да печелят искрени приятели и  почитатели.